Bir insan,
Bilgiyi,araştırmayı,kültürü,akademisyenliği bir imbikte süzüp, söylediği her türküyü ve her parçayı da yüreklere işleyebiliyorsa ne olur?
Mükemmel olur değil mi?
Peki mükemmel olan ne olur ?
O da Özel İnsan olur.
Tıpkı Prof. Dr. Özlem DOĞUŞ VARLI gibi…
Sanatçıyı eşi Ersen Varlı’nın sazının eşliğinde ilk dinlediğimde bilimle sanatın o muhteşem raksını da görmüştüm sahnede.
Her ikisi de birbirlerine öyle yakışıyorlardı ki…
Özlem hanım İstanbul doğumlu ve 1998 İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı mezunu.
2008 ise İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü (MİAM) bünyesinde Etnomüzikoloji programından Anatolian Turkoman Women Identity and Music isimli çalışmasıyla mezun olduğu yıl.
Özlem Doğuş Varlı yine bu yıl içerisinde aynı Enstitü içinde Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalı’nda Kültürel Değişim Süreci ve sürecin Kadın Kimliği ve Müziğine Yansıması isimli teziyle doktorasını tamamlamış..
Milenyum, sanatcı akademisyenin Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kurucu öğretim üyesi olarak göreve başladığı yıl olurken Müzikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmiş ve Post-doktora araştırma projesini Prof. Dr. Martin Stokes’un danışmanlığında Oxford Üniversitesi’nde tamamlamış.
2014 yılından itibaren de Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi ve Ana Sanat Dalı Başkanlığı görevini sürdürmekte olan Özlem Doğuş Varlı 2017 doğumlu Etnomüzikoloji Derneği’nin de Kurucu Başkanı.
DOĞUŞ VARLI’nın Çalışma alanları müzik ve toplumsal cinsiyet, müzik ve ritüeller, arşiv çalışmaları, geleneksel müziklerde transkripsiyon, popüler kültür ve müzik çalışmaları, halk müziği, göç ve vokal performans kültürel yapı analizleri konuları üzerine.
Birçok yurt içi yurt dışı sempozyumlarda bilimsel sunumlar gerçekleştirmesi,yayınlanmış olan kitap çalışmaları 1993-2000 yılları arasında sürdürdüğü tiyatro oyunculuğu ,müzikal başrol oyuncusu olması ve Halk müziği ve dünya halk müzikleri(vokal) icracılığının yanı sıra, birçok albümde solistlik, ve koro şefi olarak çalışmalar yapması ise onu özel insan yapan özelliklerinden sadece bazıları.
İstedim ki siz de tanıyın bu Özel İnsanı;
Kötülüğün,hoyratlığın,kalitesizliğin egemen olmaya çalıştığı bu dünya da güzelliklerin ve iyiliklerin de bulunduğunu hatırlayın.
Özellikle de Özel İnsanların varlıklarını…
Bu yazı da Etnomüzikoloji Derneği’nin 4. Kuruluş yıl dönümünde Özlem Hanım’a Sivil Gündem Platformdan çam sakızı çoban armağanı olsun…